miercuri, septembrie 09, 2009

Intamplare sau Inteligenta


Cu vreo 2 saptamani in urma am vazut filmul "Contact"...nici eu nu stiu de ce nu am schimbat postul...poate pentru ca mi-au atras atentia artistii: Jodie Foster si Matthew McConaughey, dar si rolurile jucate. Ea era un om de stiinta foarte constincios, impreuna cu echipa din care facea parte in programul SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence), iar el consilier in materie de religie, la Casa Alba.
Programul SETI, am citit, este de fapt o institutie reala, care intruneste diversi oameni de stiinta pentru a scana spatiul cosmic cu scopul de a gasi semne de viata inteligenta.
La un moment dat,protagonista, Eleanor Arroway, receptioneaza unde radio ce par a avea un tipar inteligent:1,2,3,5,7,9,11...,101. "Numai numere prime!" exclama ea."Acestea nu pot fi fenomene naturale!"
Se pot produce unde radio intamplatoare, dar undele care contin mesaj au intotdeauna o sursa inteligenta. Numerele de la 1 la 101,formeaza un mesaj care poate veni numai de la o fiinta inteligenta. Eleanor este atat de increzatoare ca a descoperit viata extraterestra inteligenta, incat isi face publica descoperirea.Guvernul si oficialii militari isi fac aparitia si unul dintre ei, total neincrezator, intreaba:"Daca este o sursa atat de inteligenta , atunci de ce nu vorbeste limba engleza?" Raspunsul vine prompt:"Pentru ca matematica este singurul limbaj universal!".
De ce a raspuns astfel? Pentru ca alfabetul, deci limbajul insusi, poate fi redus la numere. Astfel, alfabetul unei limbi, este identic din punct de vedere matematic cu alfabetul genetic al ADN-ului.
Mai tarziu se va dovedi ca intr-adevar, mesajul numerelor prime, considerat venit de la o sursa inteligenta, odata decodat reprezinta planul inteligent al unei nave spatiale.
Mai tarziu am aflat ca filmul,nominalizat la Oscar, se bazeaza pe un roman al lui Carl Sagan, un evolutionist convins, unul dintre initiatorii SETI. El scria:"Continutul de informatii din creierul uman exprimat in biti este probabil comparabil cu numarul total de conexiuni intre neuroni-adica aproximativ 100 de trilioane de biti.Daca aceasta informatie ar fi scrisa in engleza, sa zicem, ea ar umple vreo 20 de milioane de volume, cam cat cuprind cele mai mari biblioteci ale lumii.Creierul este un loc foarte mare intr-un spatiu foarte mic.Neurochimia creierului este uluitor de aglomerata."
Acum, ma intreb, de ce crede el ca un simplu sir de numere prime dovedeste existenta unei fiinte superioare, dar informatii mult mai complexe,lungi cat milioane de carti,nu?

2 comentarii:

  1. Nu am inteles: undele care au transmis secventa de numere sunt reale sau sunt parte din scenariul filmului?

    In cazul in care ar fi reale, foarte probabil ca nu vin din partea unor fiinte inteligente; intregul univers are la baza o matematica foarte precisa; raportul de aur este prezent peste tot in natura.

    Cat despre unde radio, galaxiile si planetele emit astfel de unde; Jupiter, Saturn, Terra - orice planeta emite unde radio; si din cate tin minte, si acestea au fost puse initial pe seama extraterestrilor.

    Unii s-au gandit sa converteasca undele in sunete si a iesit un zgomot de fundal foarte interesant... ("Jupiter sounds" pe youtube, de exemplu).

    Faptul ca intregul Univers are la baza o matematica foarte precisa e inca un argument in favoarea unui Matematician care a gandit totul...

    RăspundețiȘtergere
  2. undele care au transmis secventa de numere sunt o parte din scenariu...Dar,scenariu pe baza unui roman scris de un ateu...

    RăspundețiȘtergere